Sömnad & Svets
Produktområdet Sömnad & Svets omfattar Sömnad, Press och Teknisk Textil.
Sömnad står för den mer traditionella produktionen genom sömnad med olika slags industrisymaskiner. Vi arbetar bland annat med branscherna Gardin & Storbild, Hemtextil, Konfektion, Läder/Skinn/Päls, Möbel/Bil/Tapetserare, Ortopedi/Skor, Remmar & Selar, Segel/Kapell, Skrädderi/Ateljé/Butik, Teater/Opera/Skola samt Tvätteri.
Teknisk Textil står för produktion både med och utan nål där sammanfogningen ofta sker genom svetsmaskiner med ultraljud, hetluft, värmekil eller kolvsvets. Branscherna Filter, Solskydd och Ultraljud ingår i Teknisk Textil där vi arbetar med kunder inom markissömnad, rullgardinstillverkning, segel, kapell, filter och non-woven-material.
När du köper en industrisymaskin från ACG Nyström kan du vara säker på att du får en maskin som är testad och godkänd av våra mycket högt ställda krav, både vad det gäller kvalitet och ny teknik. Alla maskiner som vi säljer är CE-märkta. Vi skräddarsyr din industrisymaskin efter ditt behov. Kontakta oss om dina maskinönskemål.
Kontakta
Aleksandr Voronoj
Affärsområdesansvarig
Tel: +46 33 17 88 77
Affärsområdesansvarig/Försäljning sömnad, svets samt pressutrustning
Industrisymaskiner
Industrisymaskiner finns i ett antal former: flatbordmaskiner, pelarmaskiner, sockelmaskiner, blockformmaskiner, friarmsmaskiner höger och friarmsmaskiner med avmatning (“feed-off-the-arm”).
Hos oss hittar du 1-nåls industrisymaskiner, 2-nåls industrisymaskiner, flernåls industrisymaskiner, overlockar, dubbellockar, kedjemaskiner, täcksömsmaskiner, langetteringsmaskiner och pälssömnadsmaskiner för herr- och damkonfektion, möbel, bädd, bilinredning, markiser, tält, kapell, tapetserare, skrädderier, filter, gardin, skor, lampskärmar, remtillverkning, sadelmakeri och ortopedi.
Industrisymaskiner finns med en mängd olika stygntyper, de vanligaste är kedjestygn, skyttelstygn och overlockstygn. Skyttelstygn, stygntyp 301, är förmodligen den vanligaste stygntypen. Den ger en söm som i dagligt tal benämns raksöm, vanlig söm eller skyttelsöm. Några av anledningarna till att användningsområdet är så stort för skyttelsömsmaskinerna är:
- Att stygnet är returbart (fram och back) och ser likadant ut från båda sidor (under förutsättning att stygnbildningen sker på rätt sätt)
- Att den ger den tätaste stygnbildningen. Detta gör att sömmen får minimalt glapp när tygdelarna dras isär
- Att den har den lägsta trådåtgången
- Att den ger ett behagligt “grepp” och känns jämn vid beröring
- Att skyttelsömsmaskiner i regel har lägre investeringskostnad än maskiner med andra stygntyper
- Att skyttelsömsmaskinen har ett brett användningsområde och därför kan användas i ett stort antal sömnadsoperationer
Det är viktigt att hitta den rätta maskinen för sin produktion för att uppnå bästa resultat. För att identifiera symaskinen med avseende på konstruktion och användningsområde används klassbeteckningar uppdelade i huvudklass och underklass.
Följande kriterier avgör uppdelningen i huvudklasser:
- Stygntyp
- Nålantal
- Transportsystem (exempelvis undermatning, övermatning, nålmatning, alternerande matning, nål- och alternerande matning eller pullermatning)
- Griparsystem
- Byggnadsform
Följande kriterier avgör uppdelningen i underklasser:
- Sömnadsutrustning
- Stygnlängd, maximal
- Kantskärningsanordning
- Griparstorlek (endast för maskiner med stygnklass 300)
- Hjälpmedel
Att tänka på när du ska köpa industrisymaskin
När du ska köpa industrisymaskin finns det en del saker att fundera igenom innan köpet, så att du köper den bästa maskinen för ditt behov.
Vad är en industrisymaskin?
Industrisymaskiner skiljer sig från så kallade hemsymaskiner på många sätt. En industrisymaskin är speciellt byggd för långsiktig, professionell sömnad och därmed för att hålla längre, med bättre kvalitet på delar och motorer. Medan hemsymaskiner kan innehålla delar av plast, är industrisymaskinens kugghjul, vevstakar, höljen och kropp tillverkade av högkvalitativa metaller, såsom gjutjärn eller aluminium.
Olika typer av industrisymaskiner
Det finns fyra huvudsakliga typer av industrisymaskiner. Skillnaden mellan dem baseras på utformningen av armen och pelaren. Dessa fyra typer är:
Flatbäddsmaskin:
Den vanligaste typen, dessa maskiner liknar hemsymaskinen utseendemässigt. Används oftast till att sy ihop platta tygstycken.
Friarmsmaskin:
Dessa maskiner har en smal, horisontell arm i motsats till flatbäddsmaskinen. Detta gör att material kan föras runt och under armen och därmed kan man sy cylinderformade tygbitar, som manschetter. Maskintypen är också användbar för sömnad av skrymmande föremål såsom sadlar och skor. Diametern på armen kan variera från 5 cm till 16 cm.
Pelarmaskin:
Hos dessa maskiner sitter spolar, matare och/eller gripare i en vertikal pelare. Pelarhöjden varierar från 10 cm till 45 cm. Pelarmaskinen är användbar vid sömnad av svåråtkomliga ytor, exempelvis vid fastsömnad av emblem samt vid sömnad av stövlar och handskar.
”Feed-off-the-arm”:
Detta är den minst vanliga gruppen. Materialet matas längs en horisontell arm. Denna konstruktion begränsar längden av sömmen som kan sys till längden av armen, men är användbar för sömnad av exempelvis ärmar och axelsömmar.
Saker att tänka på när man köper en industriell symaskin
När du har bestämt dig för vilken typ av industrisymaskin som bäst passar dina behov, är nästa steg att välja hur många och vilken typ av matning maskinen ska ha. Olika industrisymaskiner har olika sätt att mata materialet. Maskiner med många olika matningar brukar vara dyrare.
De vanligaste matningstyperna:
Undermatning:
Mataren ligger under sömnadsytan. Detta är förmodligen den vanligaste matningstypen.
Nålmatning:
Själva nålen fungerar som matare, vilket minimerar att tyget glider och man kan sy flera lager tyg.
Klätterfot:
Den orörliga pressarfoten ersätts med en fot som rör sig ihop med matningen, vilket underlättar sömnad på tjocka, porösa eller fluffiga material.
Pullermatning:
Pullern tar tag i materialet och hjälper till att dra det rakt vid sömnad. Bra vid sömnad av stora, tunga material, som exempelvis tältduk, eller för väldigt tunna material, som exempelvis tunt gardintyg.
Annat att ta hänsyn till
Användningsområdet för en industrisymaskin är en viktig faktor att beakta. Exempelvis är vissa maskiner försedda med automatiska funktioner, andra kan vara programmerbara. Dessutom måste maskinen sys in på den typ av material som den ska användas till. Sannolikt kommer maskiner av högre kvalitet behövas för sömnad av medeltjocka och tjocka material, medan något enklare maskiner kan vara tillräckliga för sömnad i lättare material.
Stygntypen bör också övervägas innan man köper en industrisymaskin. Det finns flera dussin olika stygntyper, från en till flera trådar. Enkelstygn är den vanligaste stygntypen i industriell sömnad och inkluderar skyttelsöm, kedjesöm, overlock och täcksöm.
Ytterligare en viktig sak att undersöka är storleken och hastigheten på symaskinen. Dyrare maskiner kommer kunna sy fler stygn per minut. Större maskiner ger ett större utrymme under pressarfoten samt en större sömnadsyta. Det är viktigt att storleken och hastigheten på maskinen motsvarar dina behov och förväntningar.
Är du osäker på vad du behöver för slags maskin, är du välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig med det.
Svetsmaskiner
Istället för att sy ihop materialet kan det sammanfogas genom svetsning. Svetsningen kan ske med hetluft, värmekil eller ultraljud. Ultraljudssvetsning eller limning med ultraljud ger en stark och mycket hållbar fog och passar speciellt bra när man vill undvika hål efter en symaskinsnål. Branscher där svetsning av material används är bland annat inom markissömnad, rullgardinstillverkning, segel, kapell, filter och non-woven-material. Svetsning används även för att försegla sömmar med tape på vattentäta och vattentåliga material, exempelvis regnkläder, ytterplagg, tält etc.
Ultraljud
Att sammanfoga material genom att använda ultraljud är en ganska ny teknik. Ultraljudssvetsning eller limning med ultraljud ger en stark och mycket hållbar fog och passar speciellt bra för produkter där man vill undvika hål efter en symaskinsnål.
Exempel på detta kan vara:
- Markistillverkning
- Filtertillverkning
- Inom sjukvården
- Inom klädindustrin
- Tält och sovsäckar m. m. som skall vara vattentäta
- Segel
- Kapell
I klädindustrin blir svetsning och limning med ultraljud mer och mer vanlig. Särskilt när det gäller tillverkning av underkläder, sportkläder, fritidskläder och friluftskläder, används tekniken av många kända märken.
Sammanfogning med hjälp av ultraljud ger en produktdesign med mer flexibilitet, effektivitet och kreativitet. Vi arbetar med kunder inom branscherna markissömnad, rullgardinstillverkning, segel, kapell, filter och non-woven-material.